چهارشنبه ۵ دی ۱۴۰۳ , 25 Dec 2024
چهارشنبه ۲۷ دی ۱۴۰۲ ساعت ۱۳:۲۰
کد مطلب : 412331
مقایسه سرانه مصرف و قیمت گوشت در ایران

دغدغه خانوار ایرانی تامین کالری خود شده است

پروژه ایران : درحالی شاهد افزایش بی‌رویه قیمت گوشت در کشور هستیم که سرانه مصرف آن برای سه دهک پایین درآمدی در ایران سالانه حداقل دو و نیم کیلوگرم است. بدیهی است ارقام گویای این است که دغدغه تامین کالری و پروتئین به عنوان اصلی‌ترین مسئله خانوارهای ایرانی تبدیل شده است.
دغدغه خانوار ایرانی تامین کالری خود شده است
دغدغه خانوار ایرانی تامین کالری خود شده است
به گزارش پایگاه خبری پروژه ایران، بررسی داده‌های خام گزارش «هزینه و درآمد خانوار شهری و روستایی» مرکز آمار ایران برای سال ۱۴۰۱ نشان می‌دهد، سرانه مصرف گوشت قرمز برای دهک‌های درآمدی کشور بین ۲.۵ تا ۱۴.۵ کیلوگرم است. بر این اساس میانگین مصرف سه دهک پایین درآمدی حدود ۳.۷ کیلوگرم در سال است.

از سوی دیگر قیمت فعلی هر کیلو­گرم گوشت بین 600 تا 700 هزار تومان متغیر است. بنابراین می­توان گفت رقم تخصیص­ یافته به خرید گوشت در سه دهک پایین درآمدی حداقل دو میلیون و 220 هزار تومان در سال برای هر نفر است.

از آنجایی که میزان منطقی مصرف گوشت قرمز برای هر فرد در راستای تامین کالری و پروتئین استاندارد برای حفظ سلامتی در روز بین  100 تا 150 گرم است، بنابراین هر ایرانی باید در سال چیزی در حدود 20 کیلوگرم گوشت قرمز مصرف کند. همانطور که در کشورهای توسعه­یافته و ثروتمند نیز در مورد مصرف گوشت شاهد عددی نزدیک به 20 کیلیوگرم هستیم.

کاهش کیفیت سبد غذایی ایرانی‌­ها
به گزارش پروژه ایران، افزایش قیمت خوراکی‌ها در چند سال اخیر، موجب تغییر سبد مصرفی مردم برای تأمین کالری و پروتئین استاندارد جهت حفظ سلامتی شده است.
به‌طوریکه بر اساس یکی از گزارش‌های مرکز پژوهش‌های مجلس، در سال‌های گذشته از کالاهای باکیفیت در سبد غذایی خانوارهای ایرانی کاسته و مردم برای دریافت کالری موردنیاز، از مواد غذایی ارزان‌تر و باکیفیت کمتر استفاده می‌کنند.

کاهش مصرف گوشت قرمز، یک نمونه از این موارد است. گفتنی است، حذف ارز ترجیحی از اردیبهشت سال ۱۴۰۱، روند رو به رشد قیمت خوراکی‌ها را تشدید کرده و باوجود اجرای برنامه‌های حمایتی دولت مانند کالا برگ الکترونیکی، تناسبی میان افزایش قیمت‌ها و حمایت‌های مالی دولت برقرار نشده است. همچنین افزایش قیمت گوشت قرمز در ماه‌های اخیر، خرید آن را برای بسیاری از خانوارها با مشکل روبرو کرده است.

بر اساس آخرین اعلام مرکز آمار ایران، قیمت یک کیلوگرم گوشت گوسفند و گوساله در آذرماه سال جاری نسبت به ماه مشابه سال گذشته، به ترتیب ۱۳۶ و ۱۲۹ درصد افزایش داشته است. تداوم این شرایط، تأثیر زیادی در کاهش سرانه مصرف گوشت در ایران خواهد داشت.

قیمت گوشت منطقی نیست
بر اساس گزارش­های میدانی، در حال حاضر قیمت هر شقه گوسفندی به حدود ۵۶۰ هزار تومان، ران گوسفندی ۶۶۰ هزار تومان و راسته گوسفندی ۵۶۰ هزار تومان رسیده است.

 منصور پوریان، رییس شورای تامین‌کنندگان دام معتقد است که در حال حاضر قیمت منطقی هر کیلوگرم گوشت ۴۲۰ تا ۴۵۰ هزار تومان است. واردات گوشت منجمد گوسفند و گوساله در حال انجام است و طبق آمارهای اعلامی، ۳۰۰ هزار راس گوسفند و ۱۰۰ هزار راس گوساله وارد کشور می‌شود که این موضوع تاثیر خود را در بحث قیمت در روزهای آتی در بازار می‌گذارد.

وی پیش‌بینی کرده است که با حجم واردات گوشت و دام، به نرخ منطقی گوشت در بازار برسیم. در حال حاضر افزایش مجدد قیمت گوشت قرمز در بازار منطقی نیست و عده‌ای سودجو در بازار این محصول اخلال ایجاد می‌کنند.

به گفته وی، هر ساله دی‌ماه شاهد موج‌سازی‌های قیمتی توسط برخی افراد سودجو هستیم که این مهم پیش از این به وزارت جهادکشاورزی اعلام شده بود که در ماه‌های پایانی سال، موج‌سازی قیمتی افزایش می‌یابد تا با مدیریت بازار، این محصول کنترل شود.

قیمت گوشت متاثر از نرخ تورم است
در همین زمینه مدیرعامل اتحادیه دام سبک افزایش قیمت گوشت را قابل پیش‌بینی دانسته و معتقد است که کاملا افزایش قیمت دام مشخص بود که اتفاق می‌افتد، زیرا افزایش قیمت بیشتر از آن‌که تحت‌تاثیر گرانی قیمت دام باشد، ناشی از کمبود جمعیت دامی کشور است. شما سایت مرکز آمار را که نگاه کنید، اولین نکته‌ای که به چشم‌تان می‌آید، تورم ۴۴.۷ درصد است. تازه این نرخ رسمی تورم است. بر این اساس، گوسفند، گوشت و دام هم به طور مسلم تحت‌تاثیر این تورم قرار می‌گیرند.

وی افزوده است: ما یک تورم عمومی در کشور داریم که همه کالاها تحت‌تاثیر این تورم هستند. جدای از این، اگر شاخص قیمت تولیدکننده را در حوزه دام در تابستان نگاه کنید، می‌بینید که نرخ شاخص قیمت تولیدکننده در تابستان نسبت به بهار چقدر افزایش پیدا کرده است. این یعنی به دلیل بالا رفتن هزینه‌های تولید، جدای از تورم عمومی، یک تورم دیگر نیز داریم.
https://theiranproject.com/vdcbf5ba8rhb8fp.uiur.html
نام شما
آدرس ايميل شما