سه شنبه ۴ دی ۱۴۰۳ , 24 Dec 2024
پروژه ایرانی : با تجربه و پیشینه‌ای که از اجرای طرح «دارویار» وجود دارد، می‌توان گفت که حذف ارز ترجیحی دارو برای انجام اصلاحات ارزی که مدنظر دولت است، طرح موفقی نخواهد بود و مشکلات متعددی را برای بیماران، بیمه‌ها، داروسازان و واردکنندگان دارو به وجود می‌آورد.
دارو
دارو
به گزارش پایگاه خبری پروژه ایرانی، حذف ارز ترجیحی دارو یکی از اتفاقاتی است که بدون تردید شرایط درمان را برای بیماران و خانواده آن‌ها سخت‌تر از قبل می‌کند و جز رنج تحمل بیماری و بیمارداری، رنج تأمین هزینه دارو را هم رقم می‌زند. به گفته محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، ارز ترجیحی دارو از سال آینده حذف خواهد شد و وزارت بهداشت هم اکنون در حال آماده‌سازی برنامه‌های لازم برای مدیریت این تغییر است.

در روزها و ماه‌های اولی که تحریم‌های متعددی از طرف آمریکا و کشورهای اروپایی علیه مردم ما وضع شد، کمبود و نبود داروی مورد نیاز بیماران یکی از تلخ‌ترین اتفاقاتی بود که رخ داد و بسیاری از افراد به علت نایاب شدن و افزایش قیمت بسیاری از داروها جان خود را از دست دادند.

به نظر می‌رسد حذف ارز ترجیحی دارو حتی پس از اجرا هم در نهایت طرح موفقی نخواهد بود و مثل طرح «دارویار» مشکلات متعددی را برای بیماران، بیمه‌ها، تولیدکنندگان و واردکنندگان دارو به وجود می‌آورد.

راهکارهای فوری، چالش‌های دارو و درمان را حل نمی‌کنند

احمد آریایی نژاد، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی، در گفت‌وگو با خبرآنلاین، اظهار کرد: اگر ارز ترجیحی دارو حذف شود، بار مالی سنگینی بر دوش فرد بیمار و خانواده وی تحمیل می‌شود و با تحت فشار قرار گرفتن بیمار برای تأمین تهیه داروهای مورد نیاز، نتیجه مطلوب از روند درمانی وی به دست نمی‌آید و چه بسا بیماری او را حادتر کند.

او اضافه کرد: در حال حاضر که هنوز ارز ترجیحی دارو حذف نشده است، تنها چند درصد محدود از بیماران وضعیت مالی خوبی داشته و توانایی پرداخت‌ هزینه‌های دارویی خود را دارند و بیشتر این افراد برای تأمین هزینه دارو دچار مشکل هستند و بار افزایش نرخ ارز هم در صورت حذف ارز ترجیحی دارو بر دوش بیماران می‌افتد.

به گفته آریایی نژاد، مادامی که ما آحاد افراد جامعه را صاحب درآمد مکفی نکنیم، در مواردی چون افزایش هزینه‌های درمان و دارو که با حذف ارز ترجیحی هم بیشتر اتفاق می‌افتد، طبقه محروم را دچار مشکلات متعدد می‌کند.

عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: افزایش هزینه‌های دارو شاید برای مراکز خصوصی درمانی هم خیلی مهم نباشد اما در مراکز درمانی دولتی که بیشتر مراجعان‌شان شامل عموم مردم است، مشکلات بسیاری به وجود می‌آید.

آریایی نژاد تأکید کرد: وقتی بیماران نتوانند هزینه‌های درمان خود را پرداخت و داروی مورد نیازشان را تهیه کنند، آن وقت اینجا است دولت باید در یک جاهایی سر کیسه را شل کرده و در نهایت از مردم حمایت کند.

وی تصریح کرد: برای موارد درمانی و دارویی و بهبود ارائه خدمات در این خصوص راهکارهای فوری ارائه نمی‌دهم و نظرم بر اجرای راهکارهای طولانی است که در دراز مدت نتایج خوبی را رقم بزنند.

تعطیلی خانه‌های بهداشت بخاطر عدم توانایی پرداخت حقوق پرسنل

عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی گفت: دولت‌ها و مجلس‌ها در ادوار مختلف باید مسئله پیشگیری در ابتلا به بیماری‌ها را تقویت کنند و با تقویت و توسعه مراکزی چون خانه‌های بهداشت بخشی از برنامه‌های مرتبط با پیشگیری را محقق کنند.

آریایی نژاد افزود: با اجرای پیشگیری می‌توانیم تعداد افراد نیازمند به درمان را کم کنیم و هر چه بتوانیم این افراد نیازمند به درمان را کم کنیم، تعداد بیشتری از خدمات درمانی موجود برخوردار می‌شوند.

وی خاطرنشان کرد: توسعه و افزایش خانه‌های بهداشت و ارائه خدمات پیشگیرانه نشان از عقل و درایت ما دارد که نگذاریم مشکل یا بیماری‌ای پیش بیاید که بعد بخواهیم فکر چاره آن باشیم.

عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: در حال حاضر خیلی از خانه‌های بهداشت بخاطر عدم توانایی در پرداخت حقوق پرسنل در حال تعطیلی هستند؛ چون ما نیاز به درمان را افزون کردیم و زورمان نمی‌رسد که درمان کنیم و یکی یکی خانه‌های بهداشت را می‌بندیم.

آریایی نژاد اضافه کرد: مردم از ترس هزینه‌های بالای درمان در مواردی مثل دندانپزشکی بی‌خیال مراجعه به پزشک شده و مجبور می‌شوند دندان خود را بکشند و جدای از بیماری‌هایی که دندان پوسیده برای افراد ایجاد می‌کند، جایگزین کردن دندانی که کشیده می‌شود هم به علت فشار مالی، محال و غیرممکن است و این مثال در مورد سایر بیماری‌ها هم مصداق دارد و حذف ارز ترجیحی دارو درمان را برای بیماران سخت‌تر می‌کند.

وی افزود: مسئولان حوزه درمان مسئله پیشگیری از بیماری‌ها را رها کرده‌اند و توجهی به آن ندارند؛ چون سود در جیب کسانی است که استفاده از راه‌های پر هزینه درمان، واردات دارو و تولید داروهای خاص را مورد تاکید قرار می‌دهند.

عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: ای کاش به حرف کارشناسان حوزه درمان درباره نوع هزینه‌کردها و توجه به مسئله پیشگیری گوش کنیم و به دنبال کارهای سیاسی صرف نرویم.

آریایی نژاد یادآور شد: به جای اجرای طرح‌هایی چون حذف ارز ترجیحی دارو باید سهم بودجه پیشگیری از بودجه درمان جدا شود و در حال حاضر داریم روی این موضوع کار می‌کنیم و سال به سال باید بودجه پیشگیری را تقویت کنیم و مطمئنا با این اقدامات و اختصاص بخشی از بودجه به بحث پیشگیری، مشکلات حوزه درمان مثل کمبود دارو و گرانی آن مرتفع می‌شود.

صحت و سقم حذف ارز ترجیحی دارو مشخص نیست

حسینعلی شهریاری رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی، در گفت‌وگو با خبرنگار گروه جامعه خبرگزاری خبرآنلاین درباره حذف ارز ترجیحی دارو، اظهار کرد: حذف ارز ترجیحی دارو ممکن نیست و معلوم نیست که اصلا این موضوع صحت داشته باشد یا خیر.

شهریاری در واکنش به اینکه خود وزیر بهداشت درباره حذف ارز ترجیحی دارو و اجرای آن سخن گفته و تأکید کرده است، تصریح کرد: نه اصلا، آقای ظفرقندی در این باره تاکیدی نکرده‌اند.

وی در پاسخ به این سؤال که «اگر حذف ارز ترجیحی دارو انجام شود، چه پیامدهایی دارد؟»، خاطرنشان کرد: همین الان هم با وجود اجرای طرح‌هایی چون دارویار و اختصاص ارز ۴۲۰۰ تومانی، مردم حدود ۷۰ درصد هزینه‌های دارو را از جیب خود پرداخت می‌کنند.

شهریاری در ادامه تأکید کرد: مگر می‌شود که با وجود شرایط فعلی حاکم در هزینه‌هایی که مردم برای دارو پرداخت می‌کنند، یکدفعه بگویند که ارز دارو ارز ۲۸۰۰۰ هزار تومانی است و اگر این اتفاق بیفتد مردم در تامین هزینه دارو مشکل پیدا می‌کنند.

حذف ارز ترجیحی دارو آن هم در شرایط فعلی، تنها رنج بیماری و دست و پنجه نرم کردن فرد بیمار با آن را در کنار نگرانی برای چگونگی تأمین هزینه‌های دارو و درمان تشدید می‌کند و نیازمند بازنگری دقیق و جامع‌تری از سوی مسئولان و تصمیم‌گیران حوزه بهداشت و درمان است.
گزارشگر : تحریریه پروژه ایران
https://theiranproject.com/vdcj88exhuqet8z.fsfu.html
نام شما
آدرس ايميل شما