سه شنبه ۴ دی ۱۴۰۳ , 24 Dec 2024
شنبه ۱ ارديبهشت ۱۴۰۳ ساعت ۱۸:۱۶
کد مطلب : 419987
منبع : رویداد 24

چرا در زمان جنگ در بیرون، برخورد در داخل این‌قدر تند است؟

پروژه ایران : غلامرضا ظریفیان، فعال سیاسی اصلاح‌طلب و از معاونان وزارت علوم در دوران خاتمی، در انتقاد از رویکرد حاکمیت در برخورد با زنانی که حجاب اجباری را قبول ندارند می‌گوید این روش‌ها به نتیجه دلخواه مسئولان نمی‌رسد و موجب از بین رفتن انسجام ملی می‌شود.
چرا در زمان جنگ در بیرون، برخورد در داخل این‌قدر تند است؟
به گزارش پایگاه خبری پروژه ایران، برخوردهای نیروی انتظامی ذیل طرح نور که شکل تازه‌ای از گشت ارشاد است چنان خشن بوده که مهدی فضائلی، از فعالین رسانه‌ای نزدیک به بیت رهبری در توئیتی خبر داد که به مسئولان این طرح تذکر داده شده است. همچنین رئیس شورای اطلاع‌رسانی دولت هم از اجرای این طرح انتقاد کرده است. خود نیروی انتظامی در بیانیه‌ای که روز گذشته منتشر کرد ضمن قبول برخی اشتباهات گفته که این طرح را ادامه خواهد داد و انتقادها را به «شیطنت رسانه‌ای ... [و] جریان‌سازی معاندین» نسبت داده است.

غلامرضا ظریفیان، فعال سیاسی اصلاح‌طلب و استاد دانشگاه تاکید می‌کند که بخشی از هزینه‌سازی‌ها ریشه در جهل دارد و بخشی دیگر هم طبق برنامه‌ریزی مدون انجام می‌گیرد.

بخش‌های مهم این گفت‌و‌گو را در زیر می‌خوانید:

* تجربه‌ای که در چهل‌و‌چند سال حمکرانی به دست آمده است، متاسفانه برای تصمیم‌گیران مایه عبرت نشده است. هر وقت دست به حرکت‌های غیرمعقول و افراطی زده‌اند، به نتیجه عکس منجر شده است و به همین دلیل جای تعجب است که آقایان چرا نمی‌دانند با زور نمی‌توانند دیدگاه و نظرشان را به جامعه تحمیل کنند.

*همه می‌دانیم، نتیجه برخورد با ویدئو و ماهواره چه شد. تصمیم به فیلتر‌کردن اینترنت گرفته شد اما نتیجه این شد که ایرانیان در دنیا بیشترین مصرف‌کننده فیلترشکن شوند تا مشخص شود، فیلترکردن اینترنت هم جواب نداده است. نه تنها دغدغه مسئولان برطرف نمی‌شود، بلکه مساله موردنظرشان بیش از پیش در جامعه گسترش پیدا می‌کند.

* افراط بر سر موضوعی، حتی باعث می‌شود مخالفان آن موضوع هم به موافقش تبدیل شوند. مثلا وقتی مردم می‌بینند، با وجود گرفتاری عمومی و چه کنم-چه کنم‌های مردم گروهی همه فکر و ذکرشان موضوع حجاب است، در ناخودآگاه حساسیت‌شان نسبت به حجاب کم می‌شود.

* کسانی که موافق نظر حاکمیت هستند اما قائل به برخی روش‌های تند نیستند، به دلیل اینکه احساس می‌کنند، شیوه‌های برخورد حاکمیت به عزت و احترام جامعه احترام و عزتضربه می‌زنند، خودبه‌خود نظر و عقیده‌شان را تغییر می‌دهند که این اتفاق، با هدف حاکمیت ۱۸۰درجه در تناقض است.

* بخشی از اصرار بر شیوه‌های غلط ناشی از توسعه‌نیافتگی و البته برنامه‌ریزی کسانی است که صلاحیت لازم را برای برنامه‌ریزی در حوزه فرهنگ را ندارند و متاسفانه درک درستی از جهان امروز، تحولات فناوری‌های نوین و همچنین تحولی که در نسل‌های مختلف رخ داده، ندارند.

* در جامعه روحانیت هم شاهد ضعف مفرط در تبیین شرایط هستیم که بخش مهمی از آنها با محیط و تحولات و با ذائقه‌های افکار عمومی آشنایی ندارند و متاسفانه در سِمَت‌ها و جایگاه‌هایی قرار گرفته‌اند که موجب انشقاق  در جامعه شده‌اند.

*متاسفانه آنچه ملموس است، این است که سیاست‌های غلط و تفرقه‌افکن به‌طور پی‌در‌پی اعمال می‌شود تا یاد این مثالی بیفتیم که «اگر کسی در کنکور همه تست‌ها را اشتباه زده باشد، این یعنی بر سئوال‌ها تسلط دارد» بنابراین غیر از بحث نادانی و جهل، باید بدانیم در این بین جریان‌هایی نفوذی هستند که عامدانه و عالمانه تحرکات مخرب را در دستور کار قرار می‌دهند تا از این طریق آرامش، انسجام و اعتماد را در جامعه به کمترین میزان خود برسانند.

* به همین دلیل این روزها و دقیقا در شرایطی که به همبستگی ملی نیازی شدید داریم، به جای اینکه این نفوذی‌ها برابر هجومی که به کشور و هویت ما شده است، بایستند، می‌آیند و با راه انداختن دوباره گشت ارشاد مردم را به شدت عصبی می‌کنند و باعث از بین رفتن همبستگی می‌شوند

* لازم است، آدم‌های هوشمند و وطن‌دوست وسط بیایند و تندروها را به هر شکلی که ممکن است، کنترل کنند.

*پیمایش‌هایی که توسط صدا‌و‌سیما و دستگاه‌های امنیتی و خود دولت انجام گرفته است، حاکی از این است که سرمایه اجتماعی دولت، جامعه و نظام به شدت آسیب دیده است. این نظرسنجی‌ها شیوه‌های وحدت‌شکن به شدت زیر سئوال می‌برند.

* اگر بخواهیم، به اصول اعتقادی و تاکیدات قرآن و پیامبر و اهل بیت برگردیم، اساس آموزه‌های قرآن بر پایه مهربانی است: «الرحمن، علم القرآن» موید همین موضوع با اهمیت است. به این معنی که بدون دوستی و مهربانی نمی‌توان جامعه را به سمت حقیقت هدایت کرد. در واقع شاخص جامعه دینی محبت و مهربانی است و این شیوه دین‌داری که به خصوص در قبال نسل جوان داریم، با چارچوب و اصول اعتقادی قرآن، پیامبر و اهل بیت اصلاً همخوانی ندارد.

* واقعاً نمی‌دانم، آقایان متکی بر کدام اصول عقلانی و روش‌های تجربه‌شده شیوه‌های غلط را در جامعه‌ای که حساس شده است، اجرایی می‌کنند تا مردم دین‌گریز و دین‌ستیز شوند.
گزارشگر : تحریریه پروژه ایران
https://theiranproject.com/vdcfc1djew6dy1a.igiw.html
نام شما
آدرس ايميل شما